Alle berichten van Daag van der Meer

Ver­se ta­gli­a­tel­le met ge­rook­te zalm en spi­na­zie

Tijd: 15 min.

Benodigdheden: (4 PERSONEN)

  • 250 g romaatjes
  • 2 el (olijf)olie
  • 600 g spinazie
  • 500 g verse tagliatelle
  • 150 g kruidenroomkaas
  • 200 g gerookte zalmsnippers

Bereidingswijze:

  1. Breng een ruime pan met water en eventueel zout aan de kook. Snijd ondertussen de tomaatjes in kwarten. Verhit de olie in een grote pan, voeg in delen de spinazie toe en laat al omscheppend in 2 min. slinken.
  2. Doe ondertussen de tagliatelle in de pan met kokend water en kook in 4 min. beetgaar. Voeg de roomkaas toe aan de spinazie en laat op middelhoog vuur in 3 min. smelten. Voeg de laatste minuut de zalm toe. Breng op smaak met peper. Giet de tagliatelle af en meng door de spinazie-zalmsaus. Garneer met de romaatjes en serveer direct.

Variatietip:

Is de spinazie niet verkrijgbaar? Vervang deze dan door boerenkool. Verhit de olie in een wok. Voeg de boerenkool en 150 tot 200 ml water in delen toe. Laat de boerenkool een beetje slinken. Doe de deksel op de pan en stoof de boerenkool nog 3-5 min. Voeg eventueel wat kookvocht toe om de pasta smeuïger te maken.

Bron: AH.nl

Kip shoarma ovenschotel

Tijd: 35 MIN + 10 OVENTIJD

Benodigdheden: (3 personen)

  • 600 gr kruimige aardappels
  • Scheut melk
  • Klontje boter
  • Snuf nootmuskaat
  • 400 gr kipreepjes
  • 1 theelepel shoarma kruiden
  • 1 paprika
  • 125 gr champignons
  • 2 tomaten
  • Handje geraspte kaas

Bereidingswijze:

Kook de aardappels in ca 15 minuten gaar. Kruid ondertussen de kipreepjes met de shoarmakruiden en bak in een pan rondom bruin. Voeg de champignons in plakjes toe en de paprika in blokjes. Giet de aardappels af en pureer fijn met een stamper. Voeg de boter, melk en nootmuskaat toe en meng tot een smeuïge puree.

Doe het shoarma mengsel in een ovenschaal. Snijd de tomaten in stukjes en verdeel hierover. Dek af met de aardappelpuree. Bestrooi de bovenzijde met wat kaas en gratineer 10 minuutjes in de oven op 220 graden of zet de grill aan.

Bron: leukerecepten.nl

Broccoli-ovenschotel met kip, champignons en krieltjes

Tijd: 50 min.

Benodigdheden:  (4 PERSONEN)

  • 2 kipfilets, in blokjes gesneden
  • 400 g voorgekookte krieltjes, gehalveerd
  • 400 g champignons, in kwarten gesneden
  • 1 broccoli – in kleine roosjes gesneden, stronk geschild en in plakjes
  • 1 oranje paprika, in repen gesneden
  • Paprikapoeder
  • Boter of olie om in te bakken
  • Zout en peper uit de molen

Voor de saus

  • 30 g boter
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 30 g bloem
  • 1 kippenbouillontablet
  • 500 ml kookvocht van de broccoli
  • 130 g geraspte kaas

Verder nodig
Ondiepe ovenschaal, grote koekenpan

Bereidingswijze:
Breng een ruime pan met licht gezouten water aan de kook en voeg de broccoli toe. Kook de broccoli beetgaar. Giet af, vang 500 ml kookvocht op en laat de broccoli uitlekken in een zeef. Bestrooi de kipfilet met wat paprikapoeder, zout en peper. Verhit een koekenpan met wat boter en bak de kipfilet rondom goudbruin.Schep uit de pan op een bord en zet opzij (de kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn, hij gaat straks nog in de oven). Voeg indien nodig nog wat extra boter toe in de koekenpan en bak de krieltjes goudbruin. Breng de aardappels op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Voeg als de aardappels halverwege zijn, de champignons toe en bak even mee.Voeg dan de paprika toe en bak nog een minuut verder. Voeg tot slot de broccoli en kip toe, roer even door en zet het vuur uit.Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in. Smelt ondertussen de boter in een pan en fruit de ui hierin totdat hij zacht is. Zet het vuur laag zodat de boter en ui niet kleuren. Voeg de bloem toe en bak even mee om te laten garen.Verkruimel de bouillontablet erover en voeg al roerend zoveel kookvocht toe, totdat je een gladde en dikke saus hebt (je hoeft dus niet perse al het kookvocht te gebruiken). Laat enkele minuten zachtjes pruttelen. Roer de geraspte kaas erdoor en verwarm tot de kaas gesmolten is.Vet de ovenschaal in en schep de aardappels, kip en groenten erin. Schenk de saus eroverheen.Bak circa 20 minuten in de oven, of totdat de bovenkant licht begint te kleuren en de saus iets is ingedikt. Laat voor serveren zeker 10 minuten afkoelen.

Bron: Keukenliefde.nl

Couscous shoarmavlees

Benodigdheden:  (4 PERSONEN)

  • Pakje couscous
  • 500 gram shoarmavlees
  • rode ui
  • bosje koriander
  • sperziebonen
  • cashewnoten ongezouten

Bereidingswijze:
Leg alles klaar, hak de koriander fijn, snijdt de ui in blokjes.

Bak de ui licht bruin, bak de shoarma in een beetje olijfolie bruin voeg de koriander toe en bak mee.
verwarm of kook de sperciebonen
bereid de couscous volgens recept
hak de cashew noten tot grove stukjes
doe in een warm gemaakte schaal de de couscous
doe de shoarma hierop
leg de boontjes hieroverheen
maak met de gehakte cashewnoten enkele mooie lijnen of figuren er overheen

Serveertip

Serveer met een glaasje ouzo of raki vooraf
vooraf is gegrilde feta, tzaziki, olijven, komkommer en tomaat erg lekker

Bron: Smulweb.nl

Har­ti­ge cour­get­te­taart met zalm

Tijd: 55 min

Benodigdheden:  (4 PERSONEN)

  • 5 plakjes bladerdeeg (pak)
  • 2 courgettes
  • 1 ui
  • 2 el zonnebloemolie
  • 418 g zalm (blikje)
  • 150 g roomkaas knoflook & fijne kruiden (pakje)
  • 3 eieren
  • 1 el bloem

Bereidingswijze: 

  1. Laat de bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200 °C. Was de courgettes snijd in blokjes. Pel en snipper de ui.
  2. Verhit olie in een braadpan en bak de courgette en ui ca. 5 min. zachtjes. Laat de zalm uitlekken en verwijder het kraakbeen en vel. Meng de zalm en roomkaas met de groenten. Klop de eieren los met zout en peper. Bekleed de ingevette taartvorm met bladerdeeg. Prik de bodem in met de vork en bestrooi met bloem.
  3. Verdeel het courgette-zalmmengsel over de bodem. Schenk de eieren erover. Bak de taart in midden van de oven in ca. 35 min. gaar.

Bron: AH.nl

Ovenschotel met gehakt, prei en aardappel

Tijd: 30-40 min.

Benodigdheden: (2 personen)

  • 5-6 aardappels
  • 1 prei
  • 1 puntpaprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 eetlepel bloem
  • 250 ml melk
  • 50 gram kaas
  • verse bieslook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • 150 gram gehakt

Bereidingswijze:

Zet een pan water op voor het koken van de aardappels. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Kook de aardappels circa 12 minuten totdat ze zo goed als gaar zijn. Verwarm ondertussen je oven voor op 200 graden.

Snijd de paprika en de prei in stukjes en giet een scheutje olie in de pan. Bak de groenten met twee uitgeperste teentjes knoflook zachtjes aan in ongeveer 5 minuten. Ondertussen kun je het gehakt aanmaken met bijvoorbeeld een ei, wat paneermeel en gehaktkruiden.

Na circa 5 minuten voeg je het gehakt toe aan de groenten en bak je het gehakt rul. Voeg ook het paprika- en chilipoeder toe.

Als het gehakt gaar is, voeg je het bloem toe en meng je dit goed door het gehakt.

Na circa 1 minuut voeg je de melk toe en de geraspte kaas. Warm het geheel goed op. Voeg eventueel na smaak nog bieslook, extra kruiden of kaas toe.

Vet een ovenschaal in en doe de aardappelstukjes in de ovenschaal.

Schep het gehakt-groentenmengsel over de aardappeltjes en maak het af met wat geraspte kaas.

Zet de ovenschotel voor circa 20 minuten in de oven.

 

Bron: lekkerensimpel.com

Broccoli-ovenschotel met kip, champignons en krieltjes

Hoofdgerecht – 4 personen – 30 minuten + 20 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 2 kipfilets, in blokjes gesneden
  • 400 g voorgekookte krieltjes, gehalveerd
  • 400 g champignons, in kwarten gesneden
  • 1 broccoli – in kleine roosjes gesneden, stronk geschild en in plakjes
  • 1 oranje paprika, in repen gesneden
  • Paprikapoeder
  • Boter of olie om in te bakken
  • Zout en peper uit de molen

Voor de saus

  • 30 g boter
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 30 g bloem
  • 1 kippenbouillontablet
  • 500 ml kookvocht van de broccoli
  • 130 g geraspte kaas

Verder nodig
Ondiepe ovenschaal, grote koekenpan

Bereiding
Breng een ruime pan met licht gezouten water aan de kook en voeg de broccoli toe. Kook de broccoli beetgaar. Giet af, vang 500 ml kookvocht op en laat de broccoli uitlekken in een zeef.

 

Bestrooi de kipfilet met wat paprikapoeder, zout en peper. Verhit een koekenpan met wat boter en bak de kipfilet rondom goudbruin.

Schep uit de pan op een bord en zet opzij (de kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn, hij gaat straks nog in de oven). Voeg indien nodig nog wat extra boter toe in de koekenpan en bak de krieltjes goudbruin. Breng de aardappels op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Voeg als de aardappels halverwege zijn, de champignons toe en bak even mee.

Voeg dan de paprika toe en bak nog een minuut verder. Voeg tot slot de broccoli en kip toe, roer even door en zet het vuur uit.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in. Smelt ondertussen de boter in een pan en fruit de ui hierin totdat hij zacht is. Zet het vuur laag zodat de boter en ui niet kleuren. Voeg de bloem toe en bak even mee om te laten garen.

Verkruimel de bouillontablet erover en voeg al roerend zoveel kookvocht toe, totdat je een gladde en dikke saus hebt (je hoeft dus niet perse al het kookvocht te gebruiken). Laat enkele minuten zachtjes pruttelen. Roer de geraspte kaas erdoor en verwarm tot de kaas gesmolten is.

Vet de ovenschaal in en schep de aardappels, kip en groenten erin. Schenk de saus eroverheen.

Bak circa 20 minuten in de oven, of totdat de bovenkant licht begint te kleuren en de saus iets is ingedikt. Laat voor serveren zeker 10 minuten afkoelen.

 

bron: keukenliefde.nl

Appeltaart

INGREDIËNTEN APPELTAART

10-12 PERSONEN, GEBRUIK EEN VORM VAN 24CM
  • 200 gram boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei (de helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken)
  • 8 gram vanillesuiker
  • snufje zout
  • 1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)
  • 75 gram kristalsuiker
  • 3 tl kaneel
  • 15 gram paneermeel

Klop het ei los verdeel in twee delen. De ene is voor het deeg, de ander voor het bestrijken.

Meng boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, het halve ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel in 3 delen. Is jouw deeg nog te droog, of juist te plakkerig? Lees dan hier hoe je er eenvoudig een mooi deeg van maakt.

Schil nu de appels en snij deze in plakjes. Vermeng in een kopje de suiker met kaneel.

Vet de springvorm in en bestuif met bloem.

Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. De paneermeel neemt het vocht van de appels op.

Doe de helft van de appels in de vorm en strooi hier 1/3 van het kaneel-suiker mengsel overheen. De overige appelschijfjes kun je nu ook in de vorm doen, strooi de rest van het kaneel-suiker mengsel erover.

Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed.

Leg de stroken kruislings  op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Gebruik het halve ei om de stroken in te smeren.

Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in 60 minuten op 170 graden gaar en goudbruin.

Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert.

Nog een klein beetje warm met een toef slagroom is deze taart heel erg lekker. Maar de volgende dag is hij eigenlijk nóg lekkerder, als de smaken lekker zijn doorgetrokken.

Bron: Laurasbakery.nl

Kindernasi

Benodigdheden:  (4-5 PERSONEN)

  • 250 gram pandanrijst
  • 250 gram sperziebonen, optioneel
  • 400 gram chinese roerbakmix,
  • 2 eetlepels olie
  • 2 tenen knoflook, zeer fijn gehakt
  • 2 theelepels koenjit, geelwortel
  • 2 theelepels ketoembar, korianderzaad
  • 125 gram roze garnalen
  • 125 gram blokjes ham

Bereidingswijze: 

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Kook intussen in een andere pan met een laag water en wat zout de sperziebonen in ongeveer 5 minuten beetgaar. Giet ze af, spoel ze onder koud water en laat ze uitlekken in een vergiet.
Snijd de roerbakgroenten eventueel iets kleiner. Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook, geelwortel en het korianderzaad 30 seconden.
Voeg de roerbakgroenten toe en bak ze 2-3 minuten.
Meng er vervolgens de rijst, sperziebonen, garnalen en ham door. V
erwarm de nasi nog 2 minuten en voeg zout en peper naar smaak toe.
Lekker met kroepoek.

Tips: 

Maak eventueel een omelet bij de nasi. Klop 3 eieren los met wat zout en peper. Verhit 1 eetlepel olie in een ruime koekenpan en schenk de eieren in. Laat ze uitvloeien in de pan en bak er een dunne omelet van. Rol de omelet op en snijd hem in dunne reepjes
Zet voor de mama’s en papa’s lekker atjar, ketjap en sambal op tafel, zodat zij het helemaal naar hun smaak kunnen maken.

Bron: kids-n-fun.nl

Macaroni met gehakt

Tijd: 25 min

Benodigdheden:  (2-3 PERSONEN)

  • 150 gr gehakt
  • 150-175 gr macaroni
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 200 gr prei
  • 1 paprika
  • 3 trostomaten
  • 2 el ketchup
  • 1 tl tijm
  • 1 tl basilicum
  • 1 tl paprikapoeder
  • snufje zout en peper
  • geraspte kaas

Bereidingswijze: 

Bereidingswijze:
Zet een pan water op en kook de macaroni volgens de bereidingswijze op het pak.
Macaroni met gehakt
Snijd de ui, knoflook, prei, paprika en tomaten in stukjes. Giet een scheutje olie in een pan en bak de ui, knoflook, prei en paprika aan. Voeg na circa 3-4 minuten de tomaten, kruiden en ketchup toe. Laat het geheel circa 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Vervolgens pureer je de saus (dit hoeft natuurlijk niet).
Macaroni met gehakt
Bak in een andere pan het gehakt rul en voeg dit daarna toe aan de tomatensaus, net zoals de macaroni. Meng alles goed door elkaar. Schep de macaroni op twee borden en strooi nog wat geraspte kaas en eventueel basilicum over de macaroni.

Bron: lekkerensimpel.com