Italiaanse tartaarburger

2 personen, circa 25 minuten

Ingrediënten:

  • 400 gram rundertartaar
  • versgemalen peper
  • zout
  • 2 eetlepels gehakte peterselie (vers of uit de diepvries)
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram mozzarella
  • 2 pruimtomaten of trostomaten
  • 25 gram geraspte parmezaanse kaas
  • enkele blaadjes basilicum

Voorbereiden:

  • Meng de rundertartaar met peper, zout, peterselie en pesto.
  • Vorm er 2 grote hamburgers van.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten goudbruin in 4 minuten.
  • Snijd de mozzarella en de tomaten in dunne plakjes.

Bereiden:

  • Schep de runderburgers op een bakplaat.
  • Verdeel de tomaten- en mozzarellaplakjes over het vlees.
  • Schuif het gerecht even onder een hete grill totdat de kaas licht gesmolten is.
  • Serveer de burgers bestrooid met parmezaanse kaas en basilicum.

Serveersuggestie:

  • Lekker met een groene salade met avocado, geroosterde pijnboompitten en geroosterde trostomaten.

Tips:

  • De rundertartaar kan worden vervangen door rundergehakt.
  • Schaaf een stukje parmezaanse kaas eens in krullen.

Biefstuk met champignon-pepersaus

4 personen

25 minuten

Ingrediënten:

  • 250 gram (kastanje)champignons
  • 4 (kogel)biefstukken van circa 150 gram
  • 2 eetlepels (ingemaakte) groene peperkorrels (uit een potje)
  • 50 gram boter
  • zout
  • 250 ml crème fraîche

Voorbereiden:

  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Zorg dat de biefstukken op kamertemperatuur zijn.
  • Laat de peperkorrels uitlekken.

Bereiden:

  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Bak de biefstukjes snel aan beiden kanten aan.
  • Temper de hittebron en bak ze nog eens enkele minuten. De juiste baktijd hangt af van de gewenste gaarheid. (Medium: 2,5 minuut per kant.)
  • Schep de biefstukjes uit de pan en bestrooi ze met zout.
  • Dek ze toe met aluminiumfolie om ze warm te houden.
  • Giet 100 ml water in de pan en roer de aanbaksels los van de bodem.
  • Voeg de peperkorrels en champignonplakjes toe en bak alles enkele minuten op een middelhoge hittebron.
  • Roer de crème fraîche erdoor en verwarm de saus, zonder te koken, goed door.
  • Leg de biefstukjes heel even in de saus.
  • Verdeel de biefstukjes over de verwarmde borden en verdeel de champignons, pepertjes en saus over het vlees.

Serveersuggestie:

  • Eet bij dit gerecht sperziebonen en aardappelpuree.

Arretjescake

Ingrediënten:

  • 350 gram roomboter
  • 10 eetlepels cacao
  • 400 gram suiker
  • 4 eieren
  • 400 gram mariakaakjes (of lange vingers)

Bereiding:

  • Laat de boter smelten. (Niet bruin laten worden!)
  • Mix de eieren met de suiker en mix daarna beetje bij beetje de cacao erdoor.
  • Breek de kaakjes fijn. (Bij lange vingers hoeft dit niet.)
  • De gesmolten boter door het eimengsel roeren en daarna de kaakjes erdoor roeren. (Lange vingers hoeven er niet doorheen.)
  • Leg bakpapier in het cakeblik.
  • Doe het mengsel in het blik en laat het opstijven in de koelkast. (Bij lange vingers: Giet een laagje in het blik, druk de lange vingers er op een rijtje in, giet er een nieuw laagje in, etc.)
  • De dag later nog lekkerder: de kaakjes zijn dan zachter.

Sinaasappeltaart

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 220 gram suiker
  • 80 gram bloem
  • 80 gram maïzena
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 250 ml melk
  • schil van 1 sinaasappel
  • 150 gram boter
  • 3 eetlepels Cointreau
  • 1 sinaasappel

Bereiden:

  • Verwarm de over voor op 160°C.
  • Scheid de eiwitten en de dooiers.
  • Sla de eiwitten met een heel klein beetje water zo stijf mogelijk.
  • Roer de dooiers met vanillesuiker en 120 gram suiker schuimig.
  • Vermeng bloem, 40 gram maïzena en bakpoeder en zeef het boven de dooiers.
  • Schep de eiwitten er voorzichtig op en schep het om tot een glad deeg.
  • Vet een springvorm in, leg er vetvrij papier in en doe het beslag erin.
  • Bak de taart 30-40 minuten.
  • Na het bakken op een rooster omkeren, het papier met wat water natmaken en eraf trekken.
  • Eenmaal horizontaal doorsnijden.
  • Maak een pudding van melk, 100 gram suiker, geraspte sinaasappelschil en 40 gram maïzena en breng het onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Is het goed gebonden, dan laten afkoelen.
  • Roer de boter met Cointreau schuimig en voeg lepelsgewijs de afgekoelde pudding toe.
  • Strijk 1/3 deel op de bodem van de taart en zet het tweede deel erop.
  • Bestrijk de buitenkant met room en doe de rest in een spuitzak.
  • Maak de sinaasappel schoon, verwijder alle witte velletjes en snijd er plakken van.
  • Haal de pitten eruit.
  • Spuit de room op de taart en garneer met plakken sinaasappel.

Witte chocoladetaart met frambozen

Bereidingstijd: 30 minuten (exclusief wachttijd)

6 personen

Ingrediënten bodem:

  • 180 gram bloem
  • 3 theelepels cacaopoeder
  • 1,5 volle dessertlepels poedersuiker
  • 90 gram koude boter, in blokjes
  • 1,5 eidooiers
  • 2-3 eetlepels ijskoud water

Ingrediënten vulling:

  • 200 ml crème fraîche
  • 250 ml slagroom
  • 180 gram witte chocolade
  • 200 gram verse frambozen (of uit de diepvries; dan laten ontdooien en uit laten lekken)

Extra nodig:

  • blindbakvulling (bijv. gedroogde bonen)
  • springvorm 22 cm doorsnede
  • boter om in te vetten
  • bakpapier
  • huishoudfolie

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet de springvorm in.
  • Maak het deeg:
    • Zeef boven de kom van een keukenmachine de bloem, de cacao en de poedersuiker.
    • Voeg de koude boter toe en meng het geheel kort.
    • Voeg de eidooiers en 2-3 eetlepels ijskoud water toe en laat de machine draaien tot zich een samenhangend deeg heeft gevormd. (Het kan ook zonder keukenmachine. Meng dan alles goed met de hand in een kom.)
    • Wikkel het deeg in een stuk huishoudfolie en leg het een half uur in de koelkast.
    • Rol het deeg uit op een met bloem en wat cacao bestoven werkblad en bekleed er de taartvorm mee. (Tip: Rol het deeg om de deegroller. Zo kun je het makkelijk boven de taartvorm uitvouwen.)
    • Leg bakpapier op het deeg en strooi de blindbakvulling erop.
    • Bak het deeg 20 minuten blind in de oven.
    • Verwijder dan de bonen en zet de taartvorm nog 10 minuten in de oven. Het deeg moet knapperig en een beetje bruin zijn.
    • Laat het deeg afkoelen.
  • Maak de vulling:
    • Verwarm de crème fraîche samen met 100 ml van de slagroom in een pannetje.
    • Breek de chocolade in een kom en schenk er het warme roommengsel over. Laat het geheel zo een minuut staan.
    • Roer het geheel dan goed door tot de chocolade is gesmolten.
    • Dek de kom af met een stuk huishoudfolie waarin wat gaatjes zijn geprikt en zet de kom 2-3 uur in de koelkast.
    • Plet de frambozen heel zachtjes met een vork, zodat het sap er een beetje uitloopt. De vruchtjes moeten wel heel blijven. (Bij frambozen uit de diepvries is dit niet nodig.)
    • Leg de frambozen in een enkele laag op de bodem van de taartvorm.
    • Klop de rest van de slagroom lobbig, dus niet te stijf, en schep deze voorzichtig door het chocolademengsel.
    • Verspreid het chocolademengsel met een rubberen spatel over de frambozen en zet de taart minimaal nog 1 uur in de koelkast.
    • Eet de taart koud.

Oma’s gehaktballen

4 porties

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • paar takjes peterselie
  • 1 ei
  • zout en peper
  • 1 eetlepel mosterd
  • snufje nootmuskaat
  • 3 beschuiten
  • boter
  • scheutje ketjap
  • scheutje tomatenketchup of -puree
  • beetje mosterd

Bereiden

  • Snij de ui fijn in kleine stukjes, hak de peterselie fijn en verkruimel de beschuiten boven een kom (zeer fijn).
  • Meng dit met het gehakt, het ei, zout en peper naar smaak, eetlepel mosterd en de nootmuskaat.
  • Vorm 4 ballen van het gehaktmengsel.
  • Laat een flinke klont boter smelten in een braadpan op hoog vuur. Braad hierin de gehaktballen rondom bruin aan.
  • Voeg dan een half kopje (heet) water toe, wat ketjap, ketchup en mosterd en roer even door.
  • Doe het deksel schuin op de pan, zet het vuur lager en laat de ballen in ongeveer 25 minuten gaar sudderen.

Tips

  • Voor een wat pittigere gehaktbal voeg je een snufje cayennepeper toe.