Holiday Cranberry and Pomegranate Pavlova

Voorbereiding 30 minuten

Bereiding 1,5 uur

Totaal 2 uur

 

 

Author: GastroSenses

Recipe type: Dessert

Cuisine: American

Serves: 8

 


 

Ingrediënten

Pavlova Ingrediënten:

  • 6 eiwitten, kamertemperatuur
  • 300 g witte suiker
  • 2 theelepels maïzena
  • ½ eetlepel citroensap
  • ½ eetlepel vanille extract

 

Gesuikerde cranberries:

  • 75 g cranberries
  • 100 g + 40 g suiker
  • 120 ml water

 

Gemarmerde mascarpone crème:

  • 75 g cranberries
  • 75 g granaatappelpitjes
  • 1 theelepel suiker
  • 120 ml sinaasappel- of appelsap
  • 240 ml slagroom
  • 120 ml mascarpone
  • 1 theelepel vanille extract
  • takjes rozemarijn en granaatappelpitjes ter garnering

 

Bereiding

Pavlova

  1. Verwarm de oven voor op 120°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Teken daar een cirkel met een diameter van 25 cm op, en daarbinnen een cirkel met een doorsnede van 10 cm. Draai het bakpapier om met de tekening aan de onderkant.
  2. Sla met een mixer 6 eiwitten tot ze schuimig zijn. Voeg beetje bij beetje de suiker (300 g) toe. Klop 6-7 minuten op hoge snelheid. Het mengsel is dan stijf en glimmend.
  3. Stop met mixen, voeg citroensap (½ eetlepel) en vanilla extract (½ eetlepel) toe. Zeef de maïzena (2 theelepels) boven de kom en mix nog ongeveer een minuut.
  4. Breng met een spatel de meringue meteen op het bakpapier en vorm volgens de tekening.
  5. Bak de pavlova 1,5 uur op 120°C. Zet daarna de oven uit en laat de pavlova overnacht afkoelen in de oven met de deur dicht. Haal de volgende ochtend de pavlova uit de oven en bedek losjes met plastic folie. Laat de pavlova maximaal 2 dagen bij kamertemperatuur staan of serveer direct.

 

Gesuikerde cranberries

  1. Kook 120 ml water met 100 g suiker tot de suiker is opgelost. Laat het dan afkoelen tot het nog net warm is en giet de siroop in een kom. Doe de cranberries (75 g) in de kom en roer om ze helemaal met suikersiroop te bedekken. Dek af en zet de kom 30 minuten in de vriezer of zet de kom een nacht in de koelkast. Giet af en bewaar eventueel de siroop.
  2. Doe de 40 g suiker in een droge kom en doe daar de cranberries bij. Schud de kom tot de cranberries helemaal bedekt zijn met suiker. Laat de cranberries 1 uur drogen op het aanrecht, dek dan af en zet ze in de koelkast tot je ze nodig hebt voor decoratie.

 

Gemarmerde mascarpone crème

  1. Doe in een sauspan 75 g cranberries, 75 g granaatappelpitjes, 1 theelepel suiker en 120 ml sinaasappelsap. Breng onder regelmatig roeren rustig een paar minuten aan de kook, tot de cranberries open springen en het mengsel dikker wordt. Doe het mengsel dan in de blender en pulseer tot deze glad is. Haal de saus door een fijne zeef en gooi de zaadjes weg. Laat de saus helemaal afkoelen.
  2. Doe in de kom van een mixer de slagroom (240 ml), mascarpone (120 ml) en vanille extract (1 theelepel) en mix tot zich zachte pieken vormen, zo’n 2-3 minuten. Roer daarna een beetje van de room in de afgekoelde cranberry en granaatappelsaus, en doe daarna de saus voorzichtig met een spatel in de kom met de room. Niet te hard roeren.

 

Decoreren

  1. Gebruik een grote lepel om de gemarmerde macarpone crème op de pavlova de scheppen. Garneer met gesuikerde cranberries, verse granaatappelpitjes en takjes rosemarijn.

Holiday Cranberry and Pomegranate Pavlova

chocolade schaaltje

Nodig:

  • 1 grote ballon
  • Plakband
  • 1 middelgroot schaaltje (niet te zwaar)
  • 200 g pure of melkchololade
  • 200 g wite chocolade
  • Bakpapier
  • Scherp mes

Maken:

  1. Smelt in 2 aparte schalen de bruine en de witte chocolade. Als de chocolade helemaal gesmolten is, laat het dan afkoelen tot lichaamstemperatuur. Het is belangrijk dat de chocolade goed afkoelt, anders knapt de ballon.
  2. Blaas de ballon op en leg er een knoop in. Plak een klein stukje plakband net naast de knoop. Hierdoor blijft de ballon straks 1 stuk als je hem leeg laat lopen.
  3. Zet de ballon in het schaaltje met de knoop aan de onderkant en plak de ballon vast aan het schaaltje.
  4. Giet een kwart tot een derde van de bruine chocolade over de ballon. Giet er daarna een kwart tot een derde van de witte chocolade over heen.
  5. Laat de chocolade hard worden in een koude kamer, of in de koelkast om het proces te versnellen. Het is klaar als de chocolade hard genoeg is om aan te raken en niet meer glimt.
  6. Ga door met laagjes chocolade maken tot bijna alle chocolade op is. Bewaar ongeveer een kwart van de witte chocolade om een bodem voor de schaal te maken.
  7. Giet het restje van de witte chocolade op het bakpapier en zet de ballon met de chocoladekant naar beneden er meteen in. Houdt vast tot de chocolade hard genoeg is dat de ballon niet beweegt als je hem los laat. Laat het dan nog een paar minuten hard worden.
  8. Maak de plakband los waarmee de ballon aan het schaaltje is geplakt en haal het schaaltje eraf.
  9. Houd de ballon vast aan de knoop en prik met een scherp mes in het stukje plakband dat je erop geplakt hebt.
  10. Trek voorzichtig aan de knoop om de lucht er rustig uit te laten lopen. Als de meeste lucht uit de ballon is kun je de ballon makkelijk verwijderen.
  11. Klaar! Vul het schaaltje met lekkers!

http://www.goodtoknow.co.uk/recipes/pictures/34229/how-to-make-a-chocolate-bowl