Nasi

Ingredienten

  • 350 gr basmati rijst
  • 1 bak nasi groenten
  • 3 tenen knoflook
  • 4 eieren
  • 400 gr varkenslapjes of kip
  • 1 pakje gerookte spekjes
  • Gember poeder
  • Chilisaus
  • Ketjap
  • Komijn
  • Zout
  • Cocos

Bereiding

In de koekepan het vlees bakken met de uien, knoflook kruiden. Na 20 minuten de rest van de groenten er bij doen. Nog 20 minuten bakken. Spekjes in een andere pan bakken. Eieren klutsen met zout en knoflook in hete olie bakken tot je stukjes hebt. Rijst koken met zout. In een grote pan alles door elkaar roeren enmaak op smaak met ketjap, chilisaus en cocos.

Lekker er bij is Sate saus en kroepoek

Fruitige zuurkool met abrikoos

Vegetarisch hoofdgerecht

30 minuten

4 personen

 

ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen, geschild
  • 1 zakje kruidenzuurkool, uitgelekt (500 g)
  • 75 g gedroogde abrikozen, in reepjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 grote witte uien, in ringen
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 zakje geraspte extra belegen kaas (150 g)
  • 20 g boter

bereiden

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de aardappelenin water met zout in ca. 20 min. gaar. Vermeng de kruidenzuurkool met de abrikozenreepjes. Kook het zuurkoolmengsel in een laagje water ca. 15 min. en laat het uitlekken in een vergiet.
  • Verhit in een grote koekenpan de olie en bak de uienringen zachtjes 5 min. Schep de ketjap en tomatenpuree erdoor en bak ze gaar in nogmaals ca. 5 min.
  • Giet de aardappelen af boven een kom en stamp ze met zo veel van het kookvocht als nodig tot grove puree. Schep er de geraspte kaas door. Maak laagjes in de schaal van de puree, de uien en besluit met de zuurkool. Leg er wat klontjes boter op.
  • Bak de schotel nog 10 min. in het midden van de oven.

Romige wortelcurry

Hoofdgerecht
30 minuten
4 personen

ingrediënten

  • 1 eetlepel wokolie
  • 2 uien, in partjes
  • 750 g winterpeen, in stukjes van ca. 2,5 cm
  • 1,5 eetlepel milde kerriepoeder
  • 1 groentebouillontablet
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 limoen, uitgeperst
  • 150 g cashewnoten, grof gehakt
  • 4 takjes koriander of peterselie, grof gehakt

bereiding

  • Verhit de olie in een hapjespan en roerbak hierin de ui 3 min. Voeg de winterpeen toe en bak deze 2 min. mee. Schep het kerriepoeder erdoor en verkruimel het bouillontablet erboven. Voeg vervolgens250 ml heet water toe en roer de kokosmelk erdoor. Breng het geheel aan de kook, temper het vuur en laat de curry, met het deksel op de pan, 20 min. zachtjes pruttelen. Laat, als de saus nog wat dun in, het gerecht nog even zonder deksel koken.
  • Voeg limoensap naar smaak toe en schep de cashewnotenen koriander of peterselie erdoor.
  • Verdeel de curry over 4 kommen op diepe borden. Serveer met basmatierijst.