Broccoli-ovenschotel met kip, champignons en krieltjes

Hoofdgerecht – 4 personen – 30 minuten + 20 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 2 kipfilets, in blokjes gesneden
  • 400 g voorgekookte krieltjes, gehalveerd
  • 400 g champignons, in kwarten gesneden
  • 1 broccoli – in kleine roosjes gesneden, stronk geschild en in plakjes
  • 1 oranje paprika, in repen gesneden
  • Paprikapoeder
  • Boter of olie om in te bakken
  • Zout en peper uit de molen

Voor de saus

  • 30 g boter
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 30 g bloem
  • 1 kippenbouillontablet
  • 500 ml kookvocht van de broccoli
  • 130 g geraspte kaas

Verder nodig
Ondiepe ovenschaal, grote koekenpan

Bereiding
Breng een ruime pan met licht gezouten water aan de kook en voeg de broccoli toe. Kook de broccoli beetgaar. Giet af, vang 500 ml kookvocht op en laat de broccoli uitlekken in een zeef.

 

Bestrooi de kipfilet met wat paprikapoeder, zout en peper. Verhit een koekenpan met wat boter en bak de kipfilet rondom goudbruin.

Schep uit de pan op een bord en zet opzij (de kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn, hij gaat straks nog in de oven). Voeg indien nodig nog wat extra boter toe in de koekenpan en bak de krieltjes goudbruin. Breng de aardappels op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Voeg als de aardappels halverwege zijn, de champignons toe en bak even mee.

Voeg dan de paprika toe en bak nog een minuut verder. Voeg tot slot de broccoli en kip toe, roer even door en zet het vuur uit.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in. Smelt ondertussen de boter in een pan en fruit de ui hierin totdat hij zacht is. Zet het vuur laag zodat de boter en ui niet kleuren. Voeg de bloem toe en bak even mee om te laten garen.

Verkruimel de bouillontablet erover en voeg al roerend zoveel kookvocht toe, totdat je een gladde en dikke saus hebt (je hoeft dus niet perse al het kookvocht te gebruiken). Laat enkele minuten zachtjes pruttelen. Roer de geraspte kaas erdoor en verwarm tot de kaas gesmolten is.

Vet de ovenschaal in en schep de aardappels, kip en groenten erin. Schenk de saus eroverheen.

Bak circa 20 minuten in de oven, of totdat de bovenkant licht begint te kleuren en de saus iets is ingedikt. Laat voor serveren zeker 10 minuten afkoelen.

 

bron: keukenliefde.nl

Appeltaart

INGREDIËNTEN APPELTAART

10-12 PERSONEN, GEBRUIK EEN VORM VAN 24CM
  • 200 gram boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei (de helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken)
  • 8 gram vanillesuiker
  • snufje zout
  • 1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)
  • 75 gram kristalsuiker
  • 3 tl kaneel
  • 15 gram paneermeel

Klop het ei los verdeel in twee delen. De ene is voor het deeg, de ander voor het bestrijken.

Meng boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, het halve ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel in 3 delen. Is jouw deeg nog te droog, of juist te plakkerig? Lees dan hier hoe je er eenvoudig een mooi deeg van maakt.

Schil nu de appels en snij deze in plakjes. Vermeng in een kopje de suiker met kaneel.

Vet de springvorm in en bestuif met bloem.

Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. De paneermeel neemt het vocht van de appels op.

Doe de helft van de appels in de vorm en strooi hier 1/3 van het kaneel-suiker mengsel overheen. De overige appelschijfjes kun je nu ook in de vorm doen, strooi de rest van het kaneel-suiker mengsel erover.

Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed.

Leg de stroken kruislings  op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Gebruik het halve ei om de stroken in te smeren.

Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in 60 minuten op 170 graden gaar en goudbruin.

Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert.

Nog een klein beetje warm met een toef slagroom is deze taart heel erg lekker. Maar de volgende dag is hij eigenlijk nóg lekkerder, als de smaken lekker zijn doorgetrokken.

Bron: Laurasbakery.nl