Bonenschotel tomaat-spek

Benodigdheden:

  • 2 el olijfolie
  • 1 duopak gerookte spekblokjes (250 g)
  • 3 rode uien, in ringen
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 potten witte bonen à 330 g, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 bakje cherrytomaten, 250 g, gehalveerd
  • 1 zakje gemalen oude kaas 175 g
  • Tomatensaus

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de spekjes 5 min.
  • Bak de gesneden uien en knoflook 2 min. mee.
  • Voeg de witte bonen, cherrytomaten en de tomatensaus toe.
  • Warm door.
  • Schep het mengsel in een ovenschaal.
  • Bestrooi met de oude kaas en zet de schaal 10 min. in de oven.
  • Lekker met brood en een groene salade.

Tomaten Saus

Benodigdheden:

  • ongeveer 6 tomaten
  • 2 paprika’s
  • een peen in stukjes gesneden
  • een half pepertje, fijn gesneden
  • een (groente)bouillon blokje
  • een blikje tomatenpuree

Bereidingswijze:

  • De hele tomaten en paprika en de gesneden peen breng je aan de kook in een laagje water met een bouillonblok.
  • Als het kookt laat je het een minuut of tien pruttelen.
  • Pureer het tot saus.
  • Meng de stukjes peper door de saus.
  • Wok de tomatenpuree kort in de pan en voeg de saus toe.

Zoete aardappelsalade met pita

Tijd: 30 min

Benodigdheden: (4 personen)

  • 1 zoete aardappel
  • 80 ml olijfolie
  • 2 el ras el hanout
  • 4 pita (volkoren)
  • 4 little gem sla
  • 150 g snackpaprika’s
  • 100 g hazelnoten, ongezouten
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 bosje munt
  • 1 citroen
  • 200 g gerookte makreelfilet
  • bakplaat
  • bakpapier
  • grillpan
  • platte schaal

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180.

Schil de zoete aardappel en snijd in gelijke stukken. Verdeel de zoete aardappel over een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de olijfolie met ras el hanout. Besprenkel de zoete aardappel met de helft van de olie. Rooster de aardappel in de oven in circa 20-25 minuten knapperig en gaar.

Bestrijk de pitabroodjes met de ras el hanout olie en snijd elk broodje in 8 puntjes. Verdeel de pitapuntjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in circa 8 minuten knapperig.

Snijd de little gem in de lengte in kwarten. Verwijder de steel en de zaadjes van de snackpaprika’s en snijd de paprika in ringen. Gril de little gem en de paprika in een hete grillpan.

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan.

Pluk de blaadjes van de munt en de peterselie en snijd de kruiden fijn. Rasp de gele schil van de citroen en pers de citroen uit. Meng het citroensap en rasp met de resterende olie, peper en een beetje zout tot een dressing.

Pluk de makreel van het vel en controleer de vis op graten.

Verdeel de gegrilde little gem over een platte schaal. Verdeel de zoete aardappel, gegrilde paprika en de gehakte kruiden over de sla. Verdeel de vis over de salade. Schep de salade om met de dressing.

Serveren

Garneer de salade met de pitapuntjes en de hazelnoten. Serveer direct zodat de pitapuntjes krokant blijven.

Bron: 24Kitchen.nl

Recept broccolisoep met spekjes

Tijd: 25 min.

Benodigdheden: 

  • 2 zakken voorgesneden broccoli
  • courgettes, 2 stuks
  • 2 uien
  • scheutje olijfolie
  • 4 knoflookteentjes
  • 1,8 liter kippenbouillon
  • 1 pakje kruidenroomkaas
  • 250 gram spekblokjes
  • peper en zout
  • kerriepoeder

Bereidingswijze:

Snipper de uien en pers de knoflook. Fruit de uitjes met de knoflook in een wok. Snij terwijl de courgettes in blokken (hoeft niet heel fijn te zijn).

Als de uitjes glazig zijn voeg je de courgettes en de broccoli toe en bak je dit al roerend nog even door. Beetje peper, zout en kerrie toevoegen naar smaak. Intussen maak je 1,8 liter kippenbouillon klaar in een grote pan.

Doe de groenten vanuit de wok in de grote pan als de bouillon begint te koken. Laat dit nog even 15 minuten zachtjes doorkoken. Tijdens dit kwartiertje bak je de spekblokjes lekker krokant.

Haal na 15 minuten de staafmixer erdoor en zorg voor een egale massa. Dan roer je de kruidenroomkaas erdoor en warm je nog even door. Spekblokjes terwijl laten uitlekken.

Bron: mamsatwork.nl

Bami

Tijd: 25 min.

Benodigdheden: (2 personen)

  • 150-200 gram noedels
  • halve rode peper
  • 1 prei
  • 1 paprika
  • scheut ketjap
  • circa 2 theelepels bamikruiden
  • 1 ui
  • eventueel vlees zoals kipfilet of varkensvlees
  • serveren met satesaus, gebakken uitjes enz.

Bereidingswijze:
Bereid de noedels volgens de bereidingswijze op het pak. Snipper het uitje, snijd de paprika, de rode peper en de prei in kleine stukjes. Giet een scheutje olie in een pan en bak het uitje, de paprika, rode peper en de prei aan. Je kunt natuurlijk ook vlees toevoegen aan dit recept, zoals varkensvlees of kipfilet. Voeg na circa 5 minuten de bamikruiden en de ketjap toe. Meng alles goed door elkaar en voeg vervolgens ook de noedels toe. Alles goed mengen, vervolgens nog even opwarmen en je bami is klaar! Serveer de bami met satesaus, gebakken uitjes en plakjes komkommer.

Bron: Lekkerensimpel.com